Saturday, February 6, 2010

Plaatsengids.nl: eerste site over alle 7.000 Nederlandse plaatsen

Plaatsengids.nl: eerste site over alle 7.000 Nederlandse plaatsen

De site www.Plaatsengids.nl is de eerste site die informatie over alle 7.000 Nederlandse plaatsen overzichtelijk op één plek presenteert. Alle plaatsen hebben een eigen homepage. Men kan er informatie vinden over onder meer naamsverklaringen, geschiedenissen, bezienswaardigheden, evenementen, natuur en recreatie, musea, lokale links en literatuur.

Initiatiefnemer Frank van den Hoven: "Er zijn duizenden boeken en websites over geschiedkundige en toeristische onderwerpen zoals kerken, kastelen, molens, watertorens, pontjes, buurtschappen, natuurgebieden en wat al niet meer. Het is tijdrovend om uit al die bronnen je informatie te halen als je alles over één specifieke plaats wilt weten. Plaatsengids.nl vat alles per plaats overzichtelijk samen op één pagina. Het doel is de rijke cultuurhistorie en de schoonheid van ons eigen land te laten zien, en daarmee mensen te stimuleren vaker "uit in eigen land" te gaan. Na enkele regionale boeken te hebben geschreven, heb ik besloten alles op één site te zetten. Dat is in tegenstelling tot een boek gratis voor iedereen te raadplegen. Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van een boek is dat wij het dagelijks met actuele gebeurtenissen aanvullen."

Van den Hoven reist dagelijks door het land om plaatsen en hun bezienswaardigheden te ontdekken en op de site te beschrijven. De streken Zuid-Limburg, West-Brabant, Krimpenerwaard en Lopikerwaard, die hij eerder gedetailleerd in boekvorm heeft beschreven, zijn al in de site verwerkt. De rest van het land volgt later in het jaar.

Tientallen lokale en thematische specialisten werken samen met Van den Hoven aan de opbouw van de site. Tegelijkertijd werken zij aan de ontwikkeling van een 12-delig "Aardrijkskundig woordenboek van Nederland". Eén deel per provincie. Zo'n naslagwerk is voor het laatst verschenen in 1851 en Van den Hoven vindt het na 160 jaar hoog tijd voor een herziene versie. Want het Nederlandse landschap is immers vooral sinds de tweede helft van de 19e eeuw drastisch veranderd. Nadere informatie over het hoe en waarom van dit project, vindt u op www.plaatsengids.nl

No comments: