Saturday, February 6, 2010

Lenovo zet vol in op nieuwe markten

Lenovo meldt dat haar wereldwijde pc verkopen het afgelopen kwartaal met 42 procent zijn toegenomen. Het bedrijf wil met name groeien in de consumenten/kleinzakelijke markt, opkomende economieën en de mobiel internet.

Dankzij de groei (het derde groeikwartaal op rij) bereikte Lenovo een wereldwijd marktaandeel van 9 procent, het hoogste ooit.

De omzet nam in het afgelopen kwartaal met 33 procent toe tot rond 4,8 miljard dollar (ook een record) en de winst voor belastingen kwam uit op 94 miljoen dollar.

Notebooks en desktops
De notebook omzet nam met 46 procent toe tot 3 miljard dollar, 62 pocent van de totaalomzet. Tegen de markttrend in namen ook de desktopverkopen met 18 procent toe, ofwel 36 procent van de totaalomzet.


John Spooner, analist bij Technology Business Research, stelt in zijn rapport dat Lenovo's kwartaacijfers aantonen dat de fabrikant bezig is om in snel tempo terrein te winnen in de consumenten en soho-markten in opkomende landen, terwijl het zich elders goed staande weet te houden in de zakelijke markt.

Mobile internet devices
Volgens Yang Yuanqing, CEO van Lenovo was zijn bedrijf het afgelopen jaar de snelst groeiende pc-fabrikant ter wereld. Computers blijven een belangrijke productlijn, maar Lenovo zet voor toekomstige groei ook in op mobiele internetapparatuur.

Met de aangekondigde overname van een aandelenpakket van Lenovo Mobile Communication Technology van een groep investeerders wil Lenovo een grotere greep krijgen op de snel groeiende markt voor mobiel internet in China

TBR stelt dat de IdeaPad-lijn Lenovo's groeimotor is, maar ook bezig is om nog lager geprijsde apparatuur te ontwikkelen voor klanten op het Chinese platteland en elders.

Volgens Spooner richt Lenovo zich daarbij op het toevoegen van niet op Windows en/of Intel gebaseerde draadloze apparatuur, waaronder mobiele telefoons en netbooks.

Een goed voorbeeld daarvan is de enkele weken geleden geannonceerde "LePhone" , een smartphone voor de Chinese markt, voorzien van een 3,7 inch display, Android OS en Qualcomm's Snapdragon chipset .

No comments: