Wednesday, March 18, 2009
The Secret
Klick HERE for English
The Secret
The Secret is een film en documentaire van Prime Time Productions en Rhonda Byrne. Het centrale thema is The Law of Attraction (De wet van aantrekking). De film is in 2006 gepresenteerd, eerst via internet (première op 23 maart 2006) en vervolgens op dvd.
Ook is het in verschillende tv-programma's besproken, zoals bij The Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Ellen DeGeneres Show, Netwerk en Rondom Tien. Inmiddels is de film ook in boekvorm verkrijgbaar.
In de film zijn een aantal interviews te zien met 'leraren', die vertellen waarom zij in The Secret geloven en hoe het werkt.
In The Secret wordt uitgelegd hoe je "de Wet van de Aantrekkingskracht" kan aanwenden om iets te bereiken. Enkele van de technieken zijn "het zetten van een intentie" en "visualisatie". Volgens de film kan men op die wijze een goede gezondheid verkrijgen, zijn/haar droombaan verkrijgen en de relatie die je wil. In de oude, Griekse literatuur is dit ook bekend als het Pygmalion-effect.
De manier waarop dit volgens de film werkt is dat (onder meer) de persoon zich voorstelt (visualisatie) dat hetgeen hij/zij wenst al in zijn/haar bezit is, of, als het een bepaalde gebeurtenis is, deze al heeft plaatsgevonden. Deze regels gelden dan zonder onderscheid voor alles wat gewenst kan worden; rijkdom, vrijheid, gezondheid, bezit, maar ook een bepaalde gebeurtenis of persoon.
Voorbeeld uit de film
Het personage wil een bepaalde auto. Die sluit de ogen en voelt wat hij zou voelen als hij die auto al zou hebben. (in plaats van te wensen dat hij hem zou krijgen). Door alleen maar te wensen ben je in lijn met het hebben van het specifieke object in de toekomst waardoor deze gebeurtenis altijd in de toekomst zal blijven. Door te voelen dat je hem al hebt zul je hem aantrekken en zal het vanzelf op je pad komen...
The Deeper Secret
Hoewel een aantal mensen gelooft dat de gebruikte methoden in The Secret werken is niet iedereen voorstander van het gebruik van de Wet van de Aantrekkingskracht zoals weergegeven in The Secret. Tegenstanders van het concept beroepen zich onder meer op de filosofie dat The Secret stimuleert om te kiezen voor de links-handige tantra, terwijl voor spirituele groei gekozen zou moeten worden voor de rechts-handige tantra.
Kritiek
Er is ook veel kritiek en scepticisme over The Secret. Critici zien het als een zoveelste spirituele tak van de “instant-geluksindustrie” voor mensen die niet willen leven met pech en tegenslag. Ook wordt er op gewezen dat de leer zeer ego-centrisch is (het gaat voortdurend om jezelf) en materialistisch, gericht op aardse zaken als succes, hebzucht, rijkdom, geluk, bezit.
Het wordt ook gezien als een cynische leer: als het je niet lukt je problemen op te lossen heb je dat aan jezelf te wijten (het zogeheten: “blaming the victim”). En als je niet krijgt wat je visualiseert (bijv. gezondheid), dan wil je het blijkbaar niet sterk genoeg of wil je het onbewust eigenlijk niet; in beide gevallen wordt de schuld bij de persoon gezocht, niet bij het niet werken van de leer. Een andere reactie als je niet krijgt wat je hebt gevisualiseerd (bijv. je bedrijf gaat toch failliet), is daar dan weer het positieve van inzien (het zogeheten “recht praten wat krom is”). Bij tegengestelde belangen komt het positieve denken neer op een “survival of the fittest van de visualisatie” (bijv. meerdere mensen die dezelfde baan willen; of mensen die oorlog voeren versus mensen die vrede willen).
Aanhangers van de leer wijzen onder meer op de passage in het Nieuwe Testament “vraag en er zal je gegeven worden” (Lucas 11:9, NBV). Vertegenwoordigers van het christendom wijzen er echter op dat deze tekst in context staat van het geloof in God, niet in geloof in jezelf; in het eerste geval is het een genade die wordt geschonken van een hogere macht; het tweede geval gaat uit van je eigen wil en je bekwaamheid in de visualisatietechnieken zoals ze door The Secret worden voorgeschreven.
Tot slot kan de wet om altijd positief te zijn en je altijd goed te voelen, leiden tot het negeren van algemeen menselijke gevoelens als verdriet, boosheid, teleurstelling, angst, en het niet eerlijk onder ogen zien van onzekerheid, twijfel, zorg. En het streven naar succes en het idee dat alles in het leven in je macht ligt laat weinig ruimte voor acceptatie, deemoed, nederigheid en mededogen met anderen die het moeilijk hebben. Critici zien de leer dan ook vooral als een poging om grip te krijgen op tegenslag, pech, het feit dat je niet alles in je leven in de hand hebt; en een zoeken naar zekerheid.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment